Teknolojinin ilerlemesi ile her gün işlerimizi kolaylaştıran ve hızlandıran makineler hayatımıza girmektedir. İnsan gücünün daha randımanlı kullanılması ve işlemlerin hızlandırılması ve işin ağır kısımlarının hafifletilmesi ve ustalığın geliştirilmesi için bu makineleri kullanmak şarttır. Hayatımızın her anında olduğu gibi inşaat sektörü de bu makineleşmeden nasibini almaktadır. Eskiden binalarımızın iç mekanlarını tamamlarken kum, kireç ve çimentonun su ile karışımından oluşan sıva kullanırdık. Kullandığımız kumun kalınlığına göre kaba sıva ve ince sıva olmak üzere iki aşamalı olarak tamamlayıp kullanıma sunardık. Daha sonraları daha ince ve pürüzsüz yüzeyler elde etmek için kaba sıva ile tuğla ve beton yüzeyleri doldurup düzeltip üzerine alçı ve nihayet saten alçı ile kaplayarak zımpara ve boya badana işlerine hazır hale getirmeye başladık. Bu şekilde iç mekanlar  çok daha şık görünmeye başladı. Lüks bir yaşamın simgesi gibi görülmeye başladı. Artık günümüzde iç mekanlarda kaba sıva uygulaması neredeyse kullanılmamaktadır. Bunun yerine makineli alçı uygulaması kullanılmaktadır. Bu şekilde binalarımız tonlarca fazla yükten kurtulmakta, çevreye daha az kirlilik oluşturmakta ve çok daha hızlı bir şekilde yapılar tamamlanabilmektedir.

Bu makineli alçı uygulamasında, kullanacağımız alçının karıştırılıp duvarlara püskürtülmesine yarayan bu iş için geliştirilmiş bir makine kullanmaktayız. Karıştırma ve püskürtme işini makine hallettiği için çok daha homojen ve ideal sertlikte alçı hazırlanmaktadır. Bu şekilde uygulamanın kalitesi de artmaktadır. 35 kilogramlık alçı çuvalları şantiye alanımıza dağıtılarak uygulamanın yapılacağı yerlerde belirli noktalarda stoklanır ve ihtiyaç anında makinenin haznesine boşaltılır. Makine suyunu kendisi çekerek karışımı hazırlar ve bir püskürtme ucu ile hedeflenen noktaya püskürtülür. 

Makineli alçı uygulaması bir ekip işidir. Önden hazırlık aşaması, ardından alçının duvara püskürtülmesi, sonra yüzeyin düzeltilmesi ve çelik malalar ile perdahlanması şeklinde sonlanır ve temizliği yapılarak şantiye alanı bir sonraki uygulamaya hazır hale getirilir. Hazırlık aşamasında, çıtalama ile duvarlar gönyesine ve terazisine getirilerek hazırlık sağlanır. Düzgün bir işçiliğin en önemli kısmı bu hazırlık kısmıdır ve uzman bir ekip tarafından yapılmalıdır. Ardından bu çıtalama ile oluşturulan klavuzlara uyularak araları alçı ile doldurulur, mastarlar vasıtası ile düzeltilir. Daha sonra çelik malalar yardımı ile perdahlama yapılır ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir. Bundan sonraki kısımda ise tercihe göre bir ya da iki kat saten alçı çekilebilir yada bu şekilde bırakılıp zımpara boya aşamasına geçilir. Saten alçı yapılması daha sonra çıkabilecek tamiratların duvarınızda belli olmaması açısından çok önemlidir. Son yüzeyde duvar kağıdı kullanılacak ise ya da son yüzeyin çok önemli olmadığı durumlarda saten uygulaması yapılmayabilir.

Makineli alçı uygulaması ilk kullanılmaya başladığı zamanlarda, eski düzene alışmış insanlar tarafından sağlıklı olmadığı, sağlam olmadığı gibi bir takım düşünceler oluşmuş ve alıştıkları düzeni bırakmak istememişlerdir. Fakat bu düşünce ve görüşler gerçeği yansıtmamaktadır. Makineli alçı uygulaması kaba sıva uygulamasına göre çok daha sağlıklı ve binaya ekstra yük bindirmediği için çok daha sağlamdır.

Aykons Yapı olarak makineli alçı uygulamasını uzman ekibimiz ile malzemeli yada işçilik olarak, işgüvenliğinden taviz vermeden faturalı olarak uygulamaktayız. Her metrajda işiniz için şantiye ekiplerinizle uyumlu şekilde ve iş planınıza uygun olarak işinizi hatasız teslim etmekteyiz.