Tamirat ve Tadilatta Dikkat Edilecek Hususlar

Tadilat, tamirat ve dekorasyon yaptırırken binamızın görünümünü düzeltmek ana hedefimiz olsa da bu hedefi gerçekleştirirken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar görsellikten ziyade binamızın yapısal sağlamlığı ve kullanım sırasında bize sağlayacağı yaşamsal yararlardır. Tadilat ve tamiratlar yapılırken en çok da tesisat ve elektrik tesisatı döşeme sırasında binamızın ana taşıyıcı kolon ve kirişler kırılarak tesisatlar buralara gömülebilmektedir. Bu işlemde binamızın yapısal sağlamlığını bozmakta ve zayıf noktalar oluşturmaktadır. Elektrik ve sıhhi tesisat ya da herhangi bir dekorasyon işlemi için duvarlar ya da şap altı kullanılmalı kesinlikle betonarme yapı zedelenmemelidir. Genelde bilinçsiz insanlara yaptırılan bu işlemler sırasında ustalar en kısa yolu seçip ya da tamamen düşüncesiz olarak bu yapısal sisteme zarar verebilmektedir.

Diğer bir konu ise elektrik sistemidir. Eski binalarda kaçak akım rölesi bulunmamaktadır. Yeni binalarda kaçak akım rölesi kullanma zorunluluğu bulunmakta ve yapı denetim firmaları tarafından inşaat aşamasında kontrolleri yapılmaktadır.

Nedir bu kaçak akım rölesi? Kaçak akım rölesi, bina tesisatımızın herhangi bir yerinde bir elektrik kaçağı oluştuğu zaman canlıların bu kaçak akıma maruz kalıp elektrik çarpılmamaları için atan ve elektriği kesen bir çeşit sigortadır. Maliyeti ufak ve göz ardı edilen sigorta belki de bir can kurtaracaktır.

Aynı zamanda eski binalarda topraklama hatları bulunmayabilir, buna da dikkat edilmesi gerekir. Düzgün bir topraklama hattı da elektrikli cihazların gövdelerinde oluşabilecek elektrik akımını toprağa iletip elektrik çarpılmalarının önüne geçebilir. Bazı yanlış uygulamalar ile toprak hattı su tesisatına ya da orta kutup ucuna bağlanmakta ve topraklama işi gördüğü düşünülerek büyük hata yapılmaktadır. Bu uygulamadan kaçınılmalı, olması gerektiği gibi toprak hattı çekilmelidir. 

Bazı evlerde musluk giderlerinden kanalizasyon kokusu gelmektedir. Bu kötü koku çok rahatsız edici olmaktadır. Bu da bazı tesisat hataları yüzünden olmaktadır. Tadilat, tamirat yapılırken buna da dikkat edilmelidir. Pis su tesisatı gider havalandırmaları yapılmalı, S uygulaması ile ters esintideki koku gelmesinin önüne geçilmelidir. Bunlar bulunmuyor ise ana rögarda daldırma uygulaması ile de ters esintinin önüne geçilebilir. 

Evinizde çalışan ekiplerin sigortalı olduklarından ve iş güvenliği sertifikalarının olduğundan emin olun. İşi bir firmaya yaptırıyorsanız kesinlikle bir sözleşme imzalayın. Aksi takdirde bir iş kazası halinde sorumluluklarınız kat ve kat artacaktır. Ayrıca sözleşmenizin bulunması anlaşmazlıklar durumunda baştan pazarlık ettiğiniz uygulamaların belirlediğiniz şekilde yapılıp yapılmadığı konusunda belirleyici olacaktır. Sözleşmenizde her kalem malzeme ve işçilik belirtilmeli, çıkabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilmelidir. Bu tarz işlerin başlangıcı güzel, sonu kötü olabilmektedir. 

Evinizde çalışan ekibin temiz, tertipli, düzenli çalıştığından emin olun. Çıkan molozların kapı önlerinde günlerce bekleyip komşularınız ile aranızın bozulmasına ve ilgili belediyeden ceza gelmesine izin vermeyin. Gürültülü işlerin günün ilerleyen saatlerinde yapılması, Pazar günleri ve resmi tatillerde çalışılmaması da çevreye verdiğiniz rahatsızlığı minimuma indirecektir. 

Aykons Yapı bütün bu saydıklarımıza ve daha fazlasına dikkat etmekte ve mutlu başlayan tamirat, tadilat ve dekorasyon sürecini mutlu bitirmek için elinden gelen bütün gayreti göstermektedir.